Bestuur WINS NL bezoekt Learning Centers

Na een lange vliegreis ben ik  – samen met medebestuurslid Cherie – op 1 oktober 2019 geland op Bali. Heel comfortabel opgehaald door Gill en Hyda Yanti en naar mijn hotel in Sanur gebracht. De eerste dagen heerlijk de tijd genomen om ontspannen bij te komen van een hectische periode in mijn leven. Genieten van het eten, de vriendelijke mensen, wandelen langs het strand etc., eerlijk! Op zondag 6 oktober is de 2e helft van mijn reis begonnen. Samen met Gill, Hyda Yanti en Cherie naar Sukawati gereden om de Yayasan Gunari Kumara te bezoeken.

Door Made Gunarta en zijn vrouw hartelijk ontvangen, uiteraard met lekkernijen, zoals klappermelk en scrabi (maakte mijn oma vaak , met een zoetige saus). De kinderen kregen een pittige computerles. Ze moesten een vragenlijst invullen en konden vragen stellen als ze er niet uitkwamen. Intussen vertelde Made over de ontwikkelingen van de Yayasan. De kinderen krijgen van Made alleen op zondag Engels en computerles. Dit komt omdat de lokale overheid met een pilot bezig is voor “full day school program”. Dit betekent dat de kinderen de gehele dag op school aanwezig moeten zijn, waardoor er in de middag geen ruimte meer is voor de additionele WINS lessen op het Learning Center. Voor vrijwilligers is er nu dan ook geen ruimte. Made is ook dorpshoofd en daarnaast regelt hij ook de afwikkeling van de visumzaken.  Enorme bewondering voor Made die de Yayasan overeind houdt zo goed als alleen! Bij deze wil ik Made en zijn vrouw en alle andere betrokkenen van harte bedanken voor hun inzet en bovenal voor hun liefde en verbondenheid met de kinderen!

Daarna zijn we doorgereden naar Tulamben, waar wij een gerieflijk onderkomen hadden! Over het verkeer hoef ik verder niet uit te weiden, afstand zegt niets, het gaat om reistijd. Het reisschema is verkort wegens familieomstandigheden van Gilles en Cherie. Op 7 oktober naar Tianyar gereden en de Yaysan Widya Sari bezocht. Heel hartelijk ontvangen door Ketut de Sujana en zijn vrouw Leony. Het is een prima  lopende organisatie met een enorme dynamiek, overal om mij heen wordt actief gewerkt! Een terras wordt aangelegd, door vrijwilligers worden op creatieve wijze figuren bestaande uit cement, zand en calcium gemaakt, die 1 maal per week in zee worden gedaan, zodat er koraalriffen op kunnen groeien. Ketut heeft veel verteld over de projecten waar hij en zijn team mee bezig zijn en welke uitbreidingsplannen er op stapel staan. En de hoofdzaak: het lesgeven door vrijwilligers aan de kinderen gaat met veel enthousiasme elke dag door! Hij noemde als punt van aandacht dat het beheersbaar moet blijven, groei en ontwikkeling is OK, alleen het tempo zal moeten worden afgestemd op de beschikbaarheid en inzet van bekwame mensen. Daar kan ik het van harte mee eens zijn. Wat zien de kinderen er prachtig uit met hun schooluniformen! Nieuwsgierige blikken, giechelen en pretoogjes als ik een lokaal binnenkwam, kinderen hebben iets universeels, gelukkig maar, prachtig. De verblijfsplekken voor de vrijwilligers zijn fantastisch, allerlei verschillende creaties maken het geheel zo levendig. Na de voortreffelijke lunch op strand geweest met een geweldig uitzicht op de hoge golven.

Daarna hebben wij Yayasan Lascarya Paramaseva bezocht die nu door Novaldy wordt beheerd. Ook hier lieve en enthousiaste en nieuwsgierige kinderen, die serieus de lessen volgden. Het computerlokaal is helemaal af en ziet er solide uit en zal binnenkort in gebruik worden genomen. De opbrengsten van de Duvelloop 2019 waren hiervoor bestemd. Veel dank Duvellopers, resultaat mag er zijn! Binnen twee jaar  zal er op een stuk land dat door de eigenaar gratis beschikbaar wordt gesteld, nieuwe lokalen en verblijven zijn gebouwd. Ketut de Sujana ondersteunt dit project. Deze uitbreiding is noodzakelijk om de stroom kinderen en vrijwilligers in goede banen te leiden.

Daarna terug naar Widya Sari waar een overweldigende, zeg maar Koninklijke ontvangst, ons werd aangeboden. Versierd met oranje anjer slingers hebben we genoten van de verschillende dansgroepen, van de traditionele dansen tot de rappers aan toe. Wat een gedenkwaardig moment, deze ontvangst, zoveel positieve energie, warmte en blijheid. Als ik eraan terugdenk krijg ik er nog steeds de rillingen van, niet te beschrijven alleen te ervaren. Heel veel dank hiervoor!

Daarna – nog steeds op een roze wolk – met Antoinette Peters van VIP International op bezoek bij Yayasan Widya Guna (bij Bedulu) en hartelijk ontvangen door Ketut Sadia en zijn vrouw Nyoman. Wat een bijzondere energieke plek. De organic garden heeft qua plek mijn hart gestolen, sprankelend en zo harmonieus. Suari heeft ons rondgeleid. Indrukwekkend hoe de organic garden wordt verzorgd door kinderen met het down syndroom en hoe biogas wordt opgewekt. En dan weer zo’n hoogtepunt van mijn reis, de special needs kinderen! Met toewijding en speelsheid wordt hard gewerkt door o.a. fysiotherapeuten om de kinderen verder te ontwikkelen. Gelukkig is er het vooruitzicht op een aqua therapie bad, mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Wilde Ganzen! Wat zal dat bad  mogelijkheden enorm vergroten. Antoinette veel dank voor onze plezierige dagen.

Door eerdere genoemde omstandigheden heb ik Yayasan Eka Chita Pradnyan in Samsaman en Yayasan Seraya Bundar in Seraya helaas niet kunnen bezoeken, wie weet komt het nog eens! Terugkijkend op mijn reis zal de bezoeken aan de Yayasans mij altijd bijblijven. Wat een positieve energie, hartelijkheid, warmte, bezieling en dankbaarheid heb ik mogen ondervinden. Cherie, Gill en Hyda Yanti veel dank om jullie reisgenoot te zijn geweest. Elke stap die wordt gezet om kinderen tot verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te brengen is zo essentieel. En er worden elke dag vele stappen gezet! En …….. elke bijdrage wordt ten volle benut!

Hartelijke groet,

Harvey de la Rambelje

Voorzitter WINS Nederland