Lokale lerares Engels Intan Rastini


Intan Rastini is de lokale lerares Engels in het Learning Center in Samsaman, Bali. We vroegen haar om een ​​introductie over zichzelf te schrijven. Haar verhaal over haar leven en achtergrond is zeer interessant en inspirerend en geeft een duidelijk beeld van haar werk en activiteiten met de kinderen. We danken Intan voor al haar geweldige werk en voor het delen van haar verhaal.

Mijn naam is Intan Putri Rastini. Je mag me Intan noemen. Intan is een Indonesisch woord dat ‘diamant’ betekent. Ik ben een Indonesiër en trots een Balinees. Bij Yayasan Eka Chita Pradnyan ben ik de enige lokale leraar die Engels onderwijst aan de kinderen die na school naar het leercentrum in Samsaman Village komen.

Ik geloof dat door onderwijs aan anderen te geven, je een rijker mens wordt.

Ik ben geboren in Surabaya, Java, op 11 februari 1991. Ik ben opgegroeid in Surabaya en mijn meest recente formele opleiding was training voor werk in de horeca. Toen verhuisde ik zes jaar geleden naar Tabanan, Bali toen ik trouwde. Surabaya en Tabanan zijn heel verschillend. Surabaya is een grote stad, de op een na grootste stad van Indonesië na Jakarta. Tabanan daarentegen is een klein gebied, niet in geografische omvang, maar in ontwikkeling en bevolking.

Ik werk als huisvrouw en moeder van mijn twee kinderen Kalki en Kavin. Mijn man is een boer zoals de meeste mannen in ons dorp. Angkah, waar we wonen, ligt dicht bij Samsaman, dus het kost me slechts zeven minuten om met de scooter naar het leercentrum te gaan vanuit huis. Deze dorpen zijn verbonden door heuvelachtige wegen omringd door rijstvelden en landbouwgronden die kokosnoten, cacao, kruidnagel en koffie produceren.

Ik geef Engels les aan Yayasan Eka Chita Pradnyan sinds 15 februari 2017. In die tijd was ik op zoek naar een baan en zag ik toevallig het hangbord van Yayasan Eka Chita Pradnyan, terwijl ik met mijn gezin op scooter reed. Dus de volgende dag besloot ik om daarheen te gaan en te solliciteren als docent Engels.

Toen ik het leercentrum voor het eerst bezocht, ontmoette ik Ibu Ketut Sunarmi, de directeur, en Trudy van der Maden, de oprichter. Ik kreeg ook de kans om de zoon van Ibu Ketut, Jon en neef, Bery te ontmoeten. Ik vroeg de twee vrouwen of ze een lerares Engels nodig hadden voor het leercentrum. Omdat ze er op dat moment geen hadden, huurden ze me in om daar te gaan werken zodra ik kon.

Later kwam ik erachter dat het leercentrum ook hulp krijgt van internationale vrijwilligers. Dit betekent dat ik soms alleen Engels les geef en op andere momenten onderwijs ik samen met vrijwilligers van over de hele wereld. Het is mijn belangrijkste taak om Engels te geven, maar de vrijwilligers hebben veel andere sterke punten. Naast Engels hebben vrijwilligers ook creativiteit, sport, computers, fotografie, gezondheid, milieustudies en nog veel meer geleerd!

Meestal laat ik de vrijwilligers de leiding nemen over de les en neem ik de rol om hen te ondersteunen en te helpen bij de vertaling tussen Engels en Indonesisch. Als er geen vrijwilliger in het leercentrum is,  geef ik alleen les aan de kinderen. We hebben de kinderen ingedeeld in vier groepen: A, B, C en D. Als ik alleen les geef, kan ik ze niet in kleinere groepen splitsen. Zo geef ik groepen A en B elke maandag en woensdag in een klas, en groep C en D elke dinsdag en donderdag samen. Als er vrijwilligers beschikbaar zijn, kan ik de groepen gemakkelijker afzonderlijk onderwijzen.

Groep A is de minst geschoolde groep, bestaande uit nieuwe Engelse studenten. De andere groepen hebben steeds meer talenkennis, met de meest gevorderde studenten, die jarenlang Engels hebben gestudeerd, in groep D. De leeftijdscategorie van de kinderen is ongeveer 9-11 jaar oud in groep A, 11-13 jaar oud in groep B, 12-15 jaar oud in Groep C, en 14-15 jaar oud in Groep D. Meestal nemen we nieuwe kinderen op in ons leercentrum in juli, omdat dat is wanneer de nieuwe termijn op Indonesische scholen begint.

Mijn verantwoordelijkheden als de primaire leraar in het leercentrum omvatten het controleren van de aanwezigheden in elke klas, het plannen van een thema en het lesrooster elke maand, het maken van een lessemelding aan het eind van de maand en het lesgeven van Engels over anderhalf uur vier keer per week. Het is ook mijn taak de kinderen kennis te laten maken met nieuwe vrijwilligers voordat de vrijwilligers hun programma starten.

Aan de nieuwe vrijwilligers leg ik altijd onze studentengroepen en hun planning uit. Ik geef ook een overzicht van wat we van de kinderen verwachten, inclusief specifieke leerdoelen. Vervolgens werken we samen om lesplannen voor het lesgeven tijdens hun verblijf op te stellen. Soms werk ik met hen samen om een ​​groep te kiezen om les te geven.

Het is zo interessant en uitdagend om met mensen te werken die heel anders zijn dan jij!

Het is zo interessant en uitdaging om met mensen te werken die heel anders zijn dan jij! Ik vind het heel leuk om met internationale vrijwilligers te werken omdat ze me de kans bieden om mijn Engels te verbeteren door met hen te communiceren. Een ander voordeel is dat ik steeds meer internationale vrienden maak! Ik onderhoud contact met sommige vrijwilligers lang nadat ze zijn teruggekeerd naar hun thuisland.

Contact hebben met mensen uit verschillende landen is een geweldige ervaring. De kinderen en ik hebben de mogelijkheid om de cultuur, gebruiken, geschiedenis en geografie van hun landen te leren. Ook willen de meeste vrijwilligers het leren van de Balinese cultuur niet missen! Ze willen bijvoorbeeld meer te weten komen over onze traditionele ceremonies en kunst. Sommigen van hen werken aan het leren van Indonesisch, onze nationale taal, evenals Balinees, onze stamtaal.

Verder zijn we niet alleen hier om te studeren en te leren met de kinderen, maar ook om met hen te verbinden, relaties op te bouwen, plezier te hebben en avonturen te delen. Soms gaan we met een vrijwilligers naar een rijstveld en gaan we ook naar de nabijgelegen waterval om met studenten in de natuur te spelen, water te spetteren en een grapje te maken. Ons leercentrum is geen formele school met een zeer gestructureerd programma, dus we kunnen op verschillende leuke manieren leren en ons meer richten op het opbouwen van karakter met de kinderen.

Naast het lesgeven van Engels, heb ik ook geprobeerd yoga te geven aan de kinderen, naast vrijwilligers die van yoga houden. Het is heel ontspannend om yoga te doen en daarna een korte periode van meditatie. Als alternatief oefenen sommige kinderen karate na de les en soms doe ik met ze mee. Op een gegeven moment hadden we vrijwilligers uit Nederland en Duitsland die ook mee trainden met de kinderen bij karate.

Ik ben dol op het leren van taal en mijn studie van het Engels stopte niet toen ik leraar Engels werd. Ik blijf Engels oefenen, en probeer ook talen te leren, zoals Frans en Duits, van moedertaalsprekers die als vrijwilligers komen. Leraar zijn helpt me ook de kunst van het lesgeven te leren en mijn vaardigheden in de pedagogiek te ontwikkelen. Ik geloof dat door onderwijs aan anderen te geven, je een rijker mens wordt.

Een van mijn favoriete citaten is van Ludwig von Wittgenstein, die zei: “De grenzen van mijn taal betekenen de grenzen van mijn wereld.” Ik ben er trots op jonge mensen te helpen hun werelden uit te breiden!

Intan Rastini.

Auteur: Intan Rastini
Editor: Daniel Kirkpatrick
Foto’s: Ibrahim Imrak
Vertaling Nederlands: website administrator

Als u meer wilt weten over Intan, kunt u haar persoonlijke blog lezen op intanrastini.wordpress.com
Of stuur haar een email naar intanrastini@gmail.com