Vrijwilliger fysiotherapeut Jelle Vogels

Afgelopen zomer ben ik voor de tweede keer via WINS als vrijwilliger naar Yayasan Widya Guna gegaan in Bedulu op Bali. Wie ben ik? Mijn naam is Jelle Vogels, Kinderfysiotherapeut in Amsterdam nieuw-west. In 2014 maakte ik kennis met stichting WINS tijdens de Duvelloop in Haarlem. Twee jaar later ging ik naar Indonesië om daar als vrijwilliger te helpen met de “special needs kids”, een groepje van 25 verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen.

Naast de special needs kids, komen er ’s middags ook bijna 100 kinderen uit het dorp voor extra engelse les. Door deze extra lessen en sponsoring kunnen steeds meer van deze kinderen gaan studeren. Vorig jaar zomer is één van deze kinderen afgestudeerd als fysiotherapeut. Zij is sinds een half jaar fulltime werkzaam op het schooltje en behandelt daar de rolstoelgebonden kinderen. Dit was voor mij de trigger om te besluiten dit jaar weer terug te gaan. Samenwerken met een lokale fysiotherapeut, een gave ervaring, maar mogelijk ook met duurzaam effect.

Woensdagavond 12 Juli kwam ik in aan in Bedulu. Vermoeid van de reis, maar vol spanning voor de volgende ochtend. Zouden de kinderen met nog herkennen, hoe zou het met ze gaan en wat heeft de nieuwe fysiotherapeut allemaal al gedaan?

Deze vragen werden in één klap beantwoord toen ik ’s morgens aan kwam bij het schooltje. Bij sommige kinderen een blik van herkenning, maar bij alle kinderen een vrolijk lach en vele liefdevolle knuffels. Niet veel later gebeurde er iets wat ik vorig nog niet had gezien, tijdens de ochtenddans werden er rolstoel kinderen uit hun stoel gehaald. De één danste leunend tegen een paal en de andere balanceerde op haar knieën. Al snel kreeg ik door dat deze balinese fysiotherapeut niet hield van bali-time (relax, maybe tomorrow, mabye later) en dat leek zijn vruchten af te werpen.

De drie weken daarna zijn omgevlogen, maar in sneltreinvaart heb ik met deze jonge fysiotherapeute veel gedaan. Samen zijn we de kinderen gaan behandelen en hebben we nieuwe oefeningen uitgeprobeerd. We hebben digitale behandeldossiers aangemaakt voor alle kinderen, zo kunnen we op afstand nog samenwerken aan de verslaglegging en kan ik haar waar nodig helpen met het maken van behandelplannen.

Het schooltje heeft een plekje in mijn hart gekregen en als ik de kans krijg, ga ik zeker nog eens terug.